rock n roll

play if you dare ;) if it's too loud then you're too old :D

Tuesday, July 05, 2011

Cara cara menyediakan sambal belacan yang tak tawar

Ya ain berjaya menyediakan makanan yang tidak tawar :D
weee weee

Poll ni ain dah lama buat masa mula mula berblogging jadi tak ramai undi. 
huhehuhe

Langkah pertama : Sediakan bahan utama iaitu cabai/cili. Kalau cara ain guna lesung batu

Langkah kedua : Masukkan belacan dan garam secukupnya. Secukup. Cukup.

Langkah ketiga : Tumbuk laa. Gunakan segala kudrat yang ada. Kalau blender picit je kann ;)
maaf tiada gambar cara menumbuk kerana itu adalah 18SG. 
[ganas sangat]
oleh itu tengoklah gambar ikan ini.
enjoy :DD

Langkah ke berapa : Setelah mencurahkan segala penat lelah, masukkan resepi rahsia Bonda ain iaitu limau kasturi [konfemm tak tawar]
dush dush banyak banyak
AMARAN : JUS LIMAU INI BOLEH TERPERCIK TERUS KE MUKA ANDA
oleh itu, ciri ciri keselamatan yang ain amalkan ialah
memakai topi keledar sambil menumbuk
YE LAA ! 
asid tu! pH 3! hehe

Langkah seterusnya : Setelah hancur lumat semua, masukkan asam jawa
jangan bubuh pekat pekat tau. campur sedikit dengar air masak
air masak
AIR MASAK

Akhirnya : Kacau kacau gaul gaul SIAP!
Mohon maaf sekali lagi tiada gambar selepas proses penyediaan.
Oleh itu, tengoklah gambar ikan ini
enjoy!

Semoga Berjaya
:D

5 comments:

a said...

perrggh~ sodap nih..=)

Mai said...

Terliur tgk :D

nadia fatihah said...

perrghhh, telioq btoi. haha

Anonymous said...

tergolek2 aq gelak baca mu entry nie..
yg ikan tuh..
btw,
aq terliur tngk sambal belacan mu !
gerenti sedaaap!

i am ain said...

apa yang terliur sedap sedap ni?
ikan yang berdarah tu ke? :D